×

Blogg

Flyttstädning Blogg

Här kan du läsa vår Flyttstädning Blogg där vi skriver lite tips och tricks om städning generelt och dom senaste nyheterna om oss på Novari Flyttstädning. Vi updaterar våran blogg ofta så vill du hänga med får du gärna gå med i vårat nyhetsbrev nedan.

 

Så lyckas du med fönsterputsning

18 jan 2022

Så lyckas du med fönsterputsning vid flyttstädning

Fönsterputsning är ett givet moment vid en komplett flyttstädning - och kanske ett av de svåraste. Alla som någon gång putsat fönster vet nämligen att det inte är helt enkelt att få till ett bra resultat utan ränder eller andra märken. Kanske är det inte så konstigt att många väljer att leja bort just fönsterputsning - såväl i samband med flyttstädning som vid vanlig storstädning.

Omöjligt att lyckas är det dock inte. Med rätt teknik, bra redskap och lämpligt rengöringsmedel kan du få dina fönster skinande rena innan du lämnar över nycklarna till nästa ägare av bostaden. Nedan finner du tips och tricks på vad du kan göra för att lyckas med fönstertvätt. Användbara vid såväl flyttstädning, som annars också förstås.

Fönsterputsning i 5 enkla steg

Innan du ger dig på att putsa fönstren är det viktigt att du kollar av vilken utrustning du har, och hur skicket på grejerna ser ut. Kontrollera särskilt att gummiskrapan inte har några hack i sig eftersom sådana kan orsaka fula ränder när du drar skrapan utmed rutorna.

Vidare vill du ha bra trasor - gärna microfiberdukar speciellt avsedda för fönster - samt tidningspapper och rengöringsmedel. Till skillnad från vad många tror behöver du dock inte köpa speciellt fönsterputsmedel. Det funkar faktiskt minst lika bra med vanligt diskmedel och vatten i sprayflaska.

Med alla redskap väl på plats är det bara att sätta igång och följa dessa steg:

 1. Spraya rengöringsmedel över rutan - ganska rikligt så att hela fönstret täcks
 2. Använd microfibertrasan för att gnugga runt medlet på rutan - gärna i cirkulerande rörelser
 3. Dra med fönsterskrapan uppifrån och ned - tänk på att torka av skrapan mellan varje drag
 4. Eftertorka med en torr och ren trasa - gärna en kökshandduk av bomull eller en microfiberduk
 5. Avslutningsvis kan du gnugga rutan med en bit tidningspapper för extra glans och eliminering av eventuella ränder som blivit

Svårare än så här är det faktiskt inte. Ytterligare tips är att undvika fönsterputsning i direkt solljus eftersom glasen då kan bli flammiga, samt när det regnar eller snöar ute. Tänk också på att putsa alla sidor - även mellan.

Måste fönsterputsning göras vid flyttstädning?

Jo, så är det faktiskt. En flyttstädning utan fönsterputsning kan inte anses vara en komplett flyttstädning. Det kan vara lätt att tro att det inte syns om fönstren är rena eller smutsiga, men faktum är att det blir en enorm skillnad.

Fönster blir inte smutsiga på samma sätt som golv eller andra ytor inomhus, men de blir dammiga och solkiga och samlar inte sällan på sig en hel del fingeravtryck och dylikt. Inte minst om det bor barn i hemmet som gärna sätter både händer och ansikte mot fönstren när de tittar ut.

Ska du flytta och planerar att ta hand om städningen på egen hand är det således viktigt att komma ihåg fönsterputsningen också. Anlitar du en städfirma är det bra att kontrollera att även fönsterputsning ingår.

Tar du hjälp av oss för en flyttstädning medföljer alltid en proffsig fönstertvätt på köpet. Vi ser till att såväl din bostad som dina fönsterrutor blir skinande rena innan det är dags att lämna över nycklarna.

Varmt välkommen att boka din flyttstädning via oss!

Rengöra Marmor

31 dec 2021

Tips vid flyttstädning - så rengör du marmor

Ska du flyttstäda en bostad där det finns en köksbänk, fönsterbrädor eller kanske ett golv av äkta marmor? Då är det viktigt att du putsar och fejar med rätt medel, så att du inte riskerar att orsaka missfärgningar, skador och fula fläckar.

Marmor är ett poröst stenmaterial som kräver lite extra omsorg vid underhåll och städning. I den här guiden finner du tips och råd kring hur du bäst rengör ytor av äkta marmor i samband med en flyttstädning - eller en vanlig städning för den delen. Utöver tips på hur du får bort smuts, damm och fläckar får du nedan även information om hur du kan skydda bänkskivor och andra ytor i marmor så att de håller sig fina längre.

Undvik slipmedel och sura rengöringsmedel

Eftersom marmor är ett hårt stenmaterial kan det vara lätt att tro att det tål nästan vad som helst. I själva verket är det dock ett känsligt material med massor av små naturliga porer och sprickor i sig, vilka väldigt lätt drar åt sig vätska.

Med materialets känslighet och porösa struktur i åtanke, är det viktigt att vara varsam med hur du torkar av och rengör en yta av marmor. Allra viktigast är att undvika:

 • Rengöringsmedel med citron eller andra sura ämnen i
 • Rengöringsmedel med slipeffekt - exempelvis med små mikrokorn i
 • Färgade rengöringsmedel

Ovanstående är viktigt eftersom sura rengöringsmedel liksom färgade sådana kan tränga ned i marmorns porer och mikrosprickor och där orsaka missfärgningar. Rengöringsmedel med slipmedel bör undvikas eftersom dessa riskerar att ge repor i ytan.

Så vad är då bäst att använda? Rör det sig om en normalt nedsmutsad yta räcker det med ljummet vatten och en mjuk trasa. Det är skonsamt, men gör likväl jobbet. Behövs något extra finns även särskilda rengöringsmedel avsedda för stenmaterial att köpa.

Har du en marmoryta som är full av fettfläckar och annan svår smuts kan du använda någon typ av fettlösligt medel - till exempel lacknafta. Viktigt är dock att vara sparsam med mängden samt att först torka bort själva fläcken med torrt papper. Tvätta sedan försiktigt med lösningsmedlet och torka av med papper eller en torr trasa.

Hur är det mes sura fläckar då? Sådana som uppkommit av rödvin, läsk eller rengöringsmedel med syra i? Dessa är tyvärr mycket svåra att få bort. Det finns ett särskilt medel att pröva, men i värsta fall kan en omslipning av ytan vara det enda som fungerar.

Tänk förebyggande - skydda din marmorytor

Vid sidan av skonsam rengöring är det också viktigt att skydda en marmoryta och förhindra att fula fläckar alls bildas. Eller åtminstone göra det svårare.

För detta finns särskilda impregneringsmedel att behandla din marmoryta med. Medel som täpper till marmorns porer och på så vis hindrar smuts och vätskor från att få fäste och ge fläckar.

Impregneringsmedel för marmor och andra stenmaterial finns att köpa i såväl fysiska butiker som på nätet.

Med det sagt hoppas vi att du kan finna den här guiden hjälpsam om du har en marmoryta att rengöra i din nya eller gamla bostad. Ovanstående tips och råd är förstås lika användbara vid en vanlig städning som vid en flyttstädning.

Vill du slippa tänka på speciella medel och risk för fläckar på känsliga material när din gamla bostad ska slutstädas? Överlåt det åt oss istället. Vi är proffs på flyttstädning och kan allt om rätt rengöring för rätt material.

Kontakta oss så berättar vi mer om vår flyttstädning!

Tips hemma när man städar köket

5 dec 2021

Flyttstädning av kök - vad krävs?

Kök är liksom badrum ett av de mest tidskrävande rummen vid en flyttstädning. Det är många ytor, skrymslen och vrår som ska rengöras, och inte sällan kan det gömma sig en del damm och flott både här och där.

Samtidigt är det som bekant viktigt att allt är skinande rent efter en utförd flyttstädning. Inte minst köket. Varje skåp och låda ska vara rengjord, liksom vitvaror både invändigt och utvändigt samt golv och väggar.

Nedan går vi igenom vilka moment som bör ingå vid flyttstädning av kök för att den ska anses vara komplett, och för att du med gott samvete ska kunna lämna över nycklarna till de nya som ska flytta in.

Guiden kan vara lika användbar om du ska ombesörja din flyttstädning själv, såväl som om du ska anlita en städfirma. Vet du med dig exakt vad som ska ingå i en professionell flyttstädning, blir det nämligen lättare att kvalitetskontrollera jobbet om du tar hjälp av ett städföretag.

Så bör ett kök flyttstädas

De många ytorna, skåpen och lådorna samt inte minst de olika vitvarorna gör kök till ett utmanande rum att flyttstäda. Det tar en hel del tid och kan vara ganska jobbigt. Räkna med att avsätta flera timmar för ett normalstort kök.

I en fullgod flyttstädning av ett kök bör följande ytor rengöras:

 • Öppna ytor - diskbänk och arbetsytor
 • Samtliga skåp och lådor (invändigt och utvändigt)
 • Kyl och frys, invändigt och utvändigt
 • Spis och ugn - inklusive plåtar och ugnsgaller
 • Spisfläkt, även filter
 • Diskho
 • Golvytor
 • Väggar (avtorkning kakel/yta vid diskbänk samt ev dammsugning eller avtorkning av övriga väggar vid behov)

Utöver ovanstående ska förstås också fönstren i köket putsas, samt detaljer som dörrar, dörrhandtag, lister, socklar, element och strömbrytare torkas av noggrant. Finns möjlighet att dra ut kyl, frys och spis kan detta också göras så att man kommer åt och rengör ordentligt även bakom.

Vad gäller ordningsföljd är bästa tipset att börja med bänkytor, skåp, lådor samt vitvaror. För att inte riskera att smutsa ned ett nyligen städat golv är det lämpligt att ta det sist av allt.

Sist men inte minst är det också viktigt att använda bra rengöringsmedel, skursvampar och trasor. Tänk på att olika ytor i köket kan kräva olika typer av rengöringsmedel. En produkt som passar för kakel och rostfria ytor bör exempelvis inte användas på en bänkskiva av gediget trä eller marmor.

Vad händer om köket inte är ordentligt städat?

En halvdan flyttstädning av ett kök kan liksom en halvdan flyttstädning av övriga bostaden innebära extra kostnader för dig som ska flytta ut och ge tillträde åt nya ägare eller hyresgäster. Skulle de som tar över huset eller lägenheten inte anse att köket är tillräckligt städat, kan du i värsta fall bli tvungen att göra om det - alternativt bekosta en städfirma.

Vill du vara säker på att ditt kök - och resten av din bostad - flyttstädas ordentligt, är bästa alternativet att köpa professionell flyttstädning. Då blir du garanterad en grundlig rengöring av samtliga ytor i såväl kök som övriga rum, och slipper oroa dig för eventuella klagomål från de som ska flytta in. Det är bekvämt, tidseffektivt och kostnadseffektivt.

Önskar du boka in en proffsig flyttstädning redan idag? Hör av dig till oss så ordnar vi det!

Städa kök

3 nov 2021

Vad ska göras vid flyttstädning av kök?

Vid en komplett flyttstädning ska samtliga rum och ytor i en bostad rengöras noggrant från golv till tak. Av dessa är köket ett av de mer krävande rummen att städa, eftersom där finns en hel del fast inredning. Dessutom utsätts ytorna i köket för mycket smuts, flott och stekos från matlagning - vilket gör en ordentlig flyttstädning både extra viktig, och extra omfattande.

Så vad ska man tänka på när man ska städa ett kök inför flytt? Ska all fast inredning rengöras - och vad gäller egentligen för vitvaror?

I egenskap av professionell städfirma med lång erfarenhet av flyttstädning, har vi full koll på vad som förväntas vid flyttstädning av kök och hur noggrann man faktiskt måste vara. Låt oss kika på hur det ligger till.

Städning såväl invändigt och utvändigt, som bakom och ovanpå

Planerar du att själv ombesörja din flyttstädning råder vi dig att viga extra mycket tid åt köket. Här finns såväl fast skåp- och lådinredning som kyl och frys, spisfläkt och ugn samt diskho, diskbänk, kran och en hel del annat som ska rengöras.

Flyttstädning av kök inkluderar med andra ord betydligt fler moment än städning av ett vardagsrum eller sovrum. Således är det också väldigt mycket mer tidskrävande.

För att en flyttstädning av kök ska anses vara fullständig måste följande moment inkuderas:

 • Avtorkning inuti och utanpå alla skåp och lådor
 • Rengöring av spis och ugn
 • Invändig och utvändig städning av samtliga vitvaror - även bakom om möjligt
 • Avfrostning av frys om nödvändigt
 • Rengöring av spisfläkt och fläktfilter
 • Rengöring av vattenlås (eventuellt även rensning av avlopp)
 • Dammsugning av golv och eventuellt väggar
 • Dammtorkning ovanpå överskåp
 • Våttorkning av golv
 • Eventuell avkalkning av diskho och diskmaskin

Som tillägg till ovanstående ska även samtliga lådor och hyllor i kyl och frys tas ut och rengöras. Detsamma gäller för ugnsplåtar och ugnsgaller.

Beroende på hur stort kök du har kan städningen ta olika lång tid. Givet de många moment som ingår och det faktum att många av dem är ganska tidskrävande, kan det dock vara bra att räkna med flera timmars jobb även för ett litet kök.

Vad händer om köket är dåligt städat?

Är köket dåligt städat då de nya ägarna eller hyresgästerna tar över bostaden, kan du som sålt eller sagt upp den bli skyldig att göra om städningen. Antingen för egen maskin om du väljer det, eller genom att ta hjälp av en städfirma.

Detta blir förstås både extra tidskrävande och kostsamt, varför det alltid är bättre att göra det ordentligt från första början. Känns det övermäktigt med flyttstädning av köket - eller är du orolig att du inte har tillräckligt med tid?

Unna dig att ta hjälp av en duktig städfirma istället. Vanligtvis går det inte att bara leja bort städning av kök, men ska du ändå anlita en firma är det lika bra att låta dem ta resten av bostaden också, eller hur?

Hör gärna av dig till oss för mer information om eller bokning av flyttstädning. Vi städar såväl köket som övriga bostaden skinande ren.

Vilka ytor ska en Flyttstädning inkludera?

6 okt 2021

Vilka ytor ska en flyttstädning inkludera?

I samband med att du byter bostad är du ansvarig för att flyttstädning genomförs i den villa, lägenhet eller stuga du lämnar. Men vilka ytor och utrymmen ska egentligen inkluderas? Är det endast de rum man bor och vistas i som ska flyttstädas - eller även biareor som förråd, källare och trädgård?

Nedan reder vi ut hur långt dina skyldigheter för flyttstädning sträcker sig samt hur du kan tänka om du väljer att anlita en professionell städfirma. Har du till exempel ett hus med trädgård, källare, vind och uteplats kan det vara värt att kolla upp exakt vad som ingår i grundtjänsten flyttstädning - och vad du kan behöva köpa till.

Samtliga inomhusytor ska flyttstädas

För att en flyttstädning ska kunna anses vara komplett måste den omfatta alla ytor och rum inne i bostaden. Det vill säga såväl boytor som klädkammare, förråd och andra biytor. Det går alltså inte för sig att lämna ifrån sig nycklarna till ett hem där alla rum man lever och vistas i är skinande rena - men där vind, källare och andra förvaringsutrymmen är helt ostädade. Detta gäller framförallt hus.

En regelrätt flyttstädning ska med andra ord alltid inkudera samtliga inomhusytor som hör till bostaden. Det vill säga:

 • Vardagsrum, kök, hall och sovrum
 • Sovrum och barnrum
 • Övrig boyta
 • Klädkammare
 • Tvättstuga
 • Förråd och garage
 • Vind och källare
 • Pannrum

Missar du att städa ett eller flera av ovanstående rum och utrymmen i samband med flytt, kan de nya ägarna alternativt hyresvärden kräva en omstädning. Gäller det en lägenhet finns oftast inga biytor utöver ett vinds- eller källarförråd att hålla koll på, men flyttar du från ett hus eller en fritidsstuga kan de vara desto fler.

För att slippa behöva lägga tid och pengar på att göra om flyttstädningen, är det viktigt att du kollar av hela din bostad inför det nya tillträdet. Så även de biutrymmen som kan vara lätta att glömma.

Checka av vad som ingår hos städfirman

Väljer du att leja bort din flyttstädning till en professionell städfirma är det viktigt att du inför städningen kollar av vad som faktiskt ingår. Inkluderar grundtjänsten till exempel rengöring av källare- eller vindsförråd? Eller det fristående garaget på tomten? Om inte kan du behöva köpa till extra städning för dessa utrymmen, alternativt åta dig att flyttstäda dem själv.

Generellt sett kan sägas att städning av biytor utanför själva bostaden vanligtvis inte ingår i en professionell flyttstädning. Har du en villa med vind och/eller källare inkluderas dessa utrymmen oftast. Med lägenhetsförråd kan det dock se annorlunda ut. 

Rengöring av utomhusytor som altan och veranda ingår som regel inte i en professionell flyttstädning. Inte heller en uppfräschning av tomten med gräsklippning och dylikt.

I syfte att undvika missförstånd mellan dig och den städfirma du anlitar, är det alltid bra att stämma av vilka moment och utrymmen som ingår i flyttstädningen - och vilka som eventuellt inte gör det.

Vill du veta vad som inkluderas i vår flyttstädning och vad du kan beställa till? Kontakta oss via vår hemsida så berättar vi mer!

När ska man boka sin städning?

18 sep 2021

När är bästa tiden att boka flyttstädning?

När en stundande flytt står för dörren är checklistan på saker som ska göras lång - kartonger ska packas, möbler ska skruvas isär, adressändring ska anmälas och en eventuell flyttfirma ska anlitas. Har man dessutom bestämt sig för att leja bort flyttstädningen ska även denna bokas in.

Men när är egentligen bästa tiden att boka flyttstädning? Hur ska man tänka kring den sista städningen om man flyttar ut ur sin gamla bostad en tid före de nya ägarna eller hyresgästerna flyttar in? Nedan delar vi med oss av tips och råd om sådant som är bra att ta i beraktning vid bokning av flyttstädning.

Satsa på god framförhållning och bra planering

Att vara ute i god tid är alltid att föredra när du ska boka en städfirma för flyttstädning. Såväl för din egen planerings skull, som för det ekonomiska. Många städföretag tar ett högre kvadratmeterpris eller lägger till ett påslag för uppdrag som bokas in med kort varsel. Vissa gånger är det förstås inte möjligt att vara ute långt i förväg, men kan man är det absolut det bästa att rekommendera.

Vidare är följande faktorer också bra att tänka på vid bokning av flyttstäd:

 • Säsong: Vilken tid på året du ska flytta kan spela stor roll för hur tillgängliga olika städfirmor är. Under hösten kan det vara hektiskt på marknaden, medan färre flyttar mitt i sommaren eller kring jul och nyår. Vet du med dig att du ska flytta under en period då många andra också flyttar, är det än viktigare att ha god framförhållning med din bokning.
 • Område: I en storstad finns ett större utbud av städfirmor som erbjuder flyttstädning, men befolkningen är också större vilket innebär att trycket på dessa firmor är högre. I ett mindre samhälle sker inte lika många flyttar samtidigt - men det finns också färre städfirmor att välja bland. Bägge aspekterna kan påverka möjligheten att få flyttstädat precis det datum du önskar, varför det - återigen - är bra att vara ute i god tid.
 • Tillträde: Din gamla bostad ska vara ren och fräsch då de nya som ska flytta in får tillträde. Flyttar du ut flera veckor i förväg är det således klokt att avvakta med flyttstädningen till närmare inpå överlämnandet av nycklarna. Annars är risken stor att det hinner bli dammigt igen och att städningen behöver göras om.

Hur nära inpå tillträde är det lämpligt att ha flyttstädning?

Precis som det är viktigt att inte flyttstäda för långt i förväg, är det också klokt att ha lite marginal inför tillträdet. Skulle du inte bli nöjd med städningen eller om något oförutsett hinder skulle uppstå, finns inget utrymme att rätta till det om städningen sker bara någon dag eller två innan de nya ägarna tar över.

Flyttstädning bör med andra ord inte göras allt för långt i förväg - men inte för nära inpå heller. Några dagar eller någon vecka innan brukar vara lagom.

Har du funderingar om vad som ingår i en professionell flyttstädning eller hur du gör en bokning? Kontakta oss via vår hemsida så berättar vi mer.

Flytt & Städning

17 aug 2021

Anlita proffs på flyttstädning och fokusera på annat

Har flytten börjat ta ut sin rätt på dig med alla små uppgifter som behöver utföras? Det kan kännas frestande att lägga en del saker åt sidan men i det långa loppet kan detta stå dig dyrt. Men som tur är finns det vissa enkla knep och verktyg som du kan använda för att underlätta för dig själv. Ett av dessa är att anlita en städfirma som utför din flyttstädning åt dig.

Men hur hjälper en sådan tjänst dig, kanske du undrar? Läs vidare så ska vi förklara varför det kan löna sig att ta hjälp av proffs på flyttstädning!

Därför bör du anlita proffs på flyttstädning

Anledningarna att du bör anlita flyttstädare inkluderar att:

 • De är proffs på flyttstädning.
 • Du kan anpassa städningen utifrån ditt specifika behov.
 • Du får sinnesro i vetskapen att städningen utförs utan din inblandning.
 • Flyttstädningen kommer klara hyresvärdens städbesiktning.

De är proffs på flyttstädning.

En av de främsta fördelarna med att anlita proffs på flyttstädning är att jobbet utförs med hög kvalitet. Du slipper dels oroa dig för att själv behöva städa och samtidigt vet du att städningen kommer att bli ordentligt gjord. En städfirma har nämligen personal som är skickliga på att städa och även har rätt verktyg för att göra detta. Dessutom har de lång och bred erfarenhet av att städa bostäder av alla möjliga slag.

Du kan anpassa städningen utifrån ditt specifika behov.

En annan fördel med att köpa flyttstädning som en tjänst är att du kan anpassa städningen för att bättre passa ditt behov. Du behöver med andra ord bara betala för städningen av de ytor som du faktiskt vill få städade. Till exempel kanske ditt kök redan är städat medan din källare ser ut som något ur en skräckfilm. Om så är fallet kan du välja att fokusera flyttstädningen mer till källaren.

Dessutom kan företag som erbjuder flyttstädning anpassa sig utifrån ditt personliga schema. De kan med andra ord komma och städa din bostad medan du är på jobbet eller liknande. Det innebär att du senare kan återvända till en städad bostad om det skulle vara så att du inte har hunnit flytta riktigt än.

Du får sinnesro i vetskapen att städningen utförs utan din inblandning.

En av de stora fördelarna med att köpa flyttstädning av en flyttfirma är att köpet av tjänsten ger dig sinnesro. Du har säkert många andra uppgifter som du behöver utföra och hålla koll på i samband med flytten. Att städa din gamla bostad är då sällan högt prioriterat på att göra-listan. Men genom att anlita en städfirma med professionella flyttstädare slipper du bekymra dig för detta problem. Istället kan du fokusera all din kraft på andra delar av din flytt.

Flyttstädningen kommer klara hyresvärdens städbesiktning.

Om du bor i en hyreslägenhet ska din hyresvärd utföra en städbesiktning av lägenheten när du flyttar. Därför är det särskilt viktigt att du som bor i en hyresrätt städar din bostad ordentligt innan flytten. Genom att ta professionell hjälp behöver du inte oroa dig för att hyresvärden slår ner på städningen.

Guiden till en lyckad Flyttstädning

21 jul 2021

Komplett guide till en lyckad flyttstädning

När du är i flyttagen behöver du städa din gamla bostad innan flyttlasset går till den nya bostaden. Du och din familj har gått omkring barfota i bostaden, spillt mat och dryck, använt toaletten etc. Det innebär att det finns en hel del att göra vad gäller städning. För att göra livet lite enklare för dig har vi sammanställt denna kompletta guide till en lyckad flyttstädning. Genom att följa våra tips och råd får du alla förutsättningar för att lyckas med städningen av din bostad!

Checklista: så missar du inget vid din flyttstädning

Genom att följa denna checklista kan du säkerställa att du inte missar några ytor när du flyttstädar.

 1. Städa köket och rengör alla vitvaror.
 2. Städa badrummet.
 3. Gör rent alla ytor uppifrån och ner.
 4. Dubbelkolla svårnådda ytor.
 5. Gör rent golven på djupet.

För att ge dig en bättre bild av vad som krävs vid en flyttstädning går vi igenom de olika punkterna i detalj nedan.

1. Städa köket och rengör alla vitvaror

Börja med att städa de rum i din bostad som kräver lite mer noggrann rengöring. Vi rekommenderar att du börjar med köket och de vitvaror som det hyser. Säkerställ att alla ytor rengör ordentligt och desinficeras. Var noga med att rengöra såväl spis och ugn som kyl och frys, diskmaskin, mikrovågsugn m.m.

2. Städa badrummet

Nästa rum i bostaden som bör städas är badrummet. Detta är ett av de rum som kräver allra mest tid och energi när du utför en flyttstädning. Även här är det viktigt att desinficera ytorna ordentligt. Var särskilt noga med städningen av toaletten samt ytorna kring denna. Även dusch och badkar bör rengöras ordentligt.

3. Gör rent alla ytor uppifrån och ner

När du ska flytta från din bostad är det också viktigt att du rengör alla andra ytor i bostaden. Detta bör göras uppifrån och ner, d.v.s. från taket och ner mot golvet. Så när du utför din flyttstädning bör du alltså börja med att rengöra tak och väggar, för att sedan arbeta dig nedåt mot andra ytor och slutligen städa golvet.

4. Dubbelkolla svårnådda ytor

Att bänkskivor och andra ytor ska rengöras är för de allra flesta uppenbart. Men när du är mitt uppe i din flyttstädning är det lätt hänt att du glömmer ytor som du kanske inte tänker lika mycket på. Dörrhandtag, skåpshandtag, väggströmbrytare och liknande är ytor som ofta vidrörs men som man sällan tänker på att rengöra.

5. Gör rent golven på djupet

Avslutningsvis bör du rengöra golven på djupet. Dammsug och moppa golven och se även till att rengöra eventuella heltäckningsmattor och liknande.

Behöver du hjälp med din flyttstädning?

Har du nyligen flyttat eller planerar att göra detta inom kort? Säkerställ i sådana fall att du går igenom listan ovan i samband med din flyttstädning. Det är nämligen viktigt att städningen av bostaden sker på ett bra sätt innan du flyttar. Och om du behöver hjälp med flyttstädningen gör du bäst i att ta hjälp av professionella flyttstädare!

Hur man städar för bäst resultat

30 jun 2021

Så utför du en flyttstädning med gott resultat 

En flytt medför fler utgifter än bara flyttgubbar och flyttkartonger. Det finns många uppgifter som du kanske inte tänker på vid en första anblick. Till exempel kan det vara värt att budgetera för en flyttstädning. Genom att anlita proffs på denna typ av städningar kan du nämligen garantera att slutresultatet blir så bra som det behöver bli. 

Tänk på detta inför din flyttstädning 

När du utför din flyttstädning bör du bland annat tänka på att: 

 • heltäckningsmattor och dylikt ska rengöras 
 • köket måste städas. 
 • inte glömma de utvändiga ytorna. 

En flyttstädning är inte komplett om inte mattorna är rengjorda 

En matta kan dölja en hel del. Förhoppningsvis har du dammsugit dina mattor regelbundet sedan du flyttade in. Men när du flyttar ut behöver du rengöra heltäckningsmattor och eventuella kvarlämnade mattor på djupet. 

Detta är en ganska mödosam uppgift. Därför kan det ofta löna sig att leta rätt på ett företag som specialiserar sig på mattrengöring. Fläckar och smuts har nämligen en tendens att sätta sig djupt i mattor. Än värre kommer situationen vara om du har haft husdjur såsom hund eller katt. 

Därför bör du börja rengöra din matta åtminstone några veckor före flyttdatumet. Det kan som sagt löna sig att anlita professionella mattrengörare om du inte vill göra jobbet själv. För listan över vad som ska göras i samband med din flyttstädning är lång. Och det finns ingen skam i att ta lite extra hjälp om det behövs och din budget tillåter att du gör detta. 

Ditt kök behöver städas 

Du kanske inte lagar särskilt mycket hemlagad mat? En stor del av alla måltider som avnjuts i svenska kök tillagas nämligen någon annanstans än just i köket. Men detta är ingen ursäkt som gör det okej att strunta i att städa köket när det vankas flyttstädning. Tvärtom är detta ett av de rum som du bör prioritera allra högst när du städar. 

Om du väljer att flyttstäda själv bör du börja med att städa ur kyl och frys. Du förvarar säkert många olika livsmedel och matlådor vars bäst före-datum har passerats för länge sedan. 

När hyllplanen sedan är tomma på matvaror är det dags att rengöra och desinficera dessa. Tänk på att hålla utkik efter vätskor och liknande som kan ha spillts i kylen eller i frysen. Om du till exempel har spillt lite läsk i kylen och låter det ligga har du nu en del arbete framför dig. 

När vi ändå är inne på flyttstädningen av köket är även ugn och spis värda att nämnas. Mat som har bränt fast behöver avlägsnas förr snarare än senare. Och om du har en diskmaskin behöver även denna rengöras ordentligt och desinficeras. Dessutom vill du naturligtvis inte råka glömma odiskad disk efter dig när du flyttar ut! 

Glöm inte de utvändiga delarna av bostaden 

Det är lätt hänt att man glömmer bort vissa saker när man är mitt uppe i sin flyttstädning och flytt. Men det är lika viktigt att du städar och rengör de utvändiga delarna av din bostad som de invändiga. Detta gäller bland annat fönster och eventuell altan eller balkong. 

Detta bör man städa under en flytt

1 jun 2021

Detta bör en flyttstädning inkludera

Planerar du att flytta inom en snar framtid? Då står du inför en tillräckligt stressig tid i ditt liv. Att då behöva bekymra dig för flyttstädningen av din bostad kan kännas överväldigande. Som tur är finns det hjälp att få i form av professionella flyttstädare. Men vad bör egentligen en flyttstädning inkludera, oavsett om du gör jobbet själv eller tar hjälp?

Din flyttstädning bör innefatta dessa ytor

När du flyttstädar din bostad är det viktigt att alla rum och ytor rengörs. Din flyttstädning bör därför innefatta följande delar av bostad:

 • Sovrum
 • Vardagsrum
 • Badrum
 • Kök
 • Övriga rum.

Men det är inte bara bänkskivor och liknande som behöver rengöras – även golv, väggar och tak bör städas. Dessutom är det viktigt att du putsar fönstren såväl invändigt som utvändigt.

Låter detta som alltför mycket jobb för ditt tycke? Då kan det vara värt att överväga att ta in en städfirma. En sådan har professionella flyttstädare anställda som alltså är proffs på just flyttstädning.

En flyttstädning börjar ofta i sovrummet och vardagsrummet

Vardagsrummet och sovrummet är två viktiga ytor att städa vid en flyttstädning. Därför är det viktigt att du städar dessa (och även andra) rum i din bostad innan du flyttar ut. Tänk på att även väggströmbrytare och liknande bör rengöras. Om du har en takfläkt som ska lämnas kvar i bostaden bör även denna städas ordentligt när du flyttstädar.

Ditt badrum bör flyttstädas

Badrummet är förmodligen det rum som är i allra störst behov av en ordentlig rengöring. Därför är det viktigt att du flyttstädar ditt badrum och desinficerar alla ytor i badrummet. Bland annat dusch och/eller badkar, handfat och andra ytor bör rengöras och torkas av så att de lämnas i gott skick.

Viktigt att städa köket

Innan du flyttar ut är det viktigt att du städar ditt kök ordentligt. En flyttstädning som inte innefattar köket kommer troligtvis inte att få tummen upp av hyresvärden. Alla vitvaror och andra ytor i köket behöver städas och göras rena. Detsamma gäller även för alla skåp och lådor.

Fönstren behöver putsas

En av de kanske enskilt tråkigaste ytorna att behöva städa är fönstren. Men även här kan du ta hjälp av en städfirma som kan putsa dina fönster åt dig. Oavsett om du anlitar en sådan eller städar själv är det dock viktigt att detta görs. Även fönsterbrädor, fönsterramar, persienner och liknande bör dammas av.

Ta hjälp om du inte är en fena på att städa

Såvida du inte är skicklig på att städa och kanske rentav gillar att göra detta bör du ta hjälp. Anlita gärna en städfirma som utför flyttstädning om du känner att du inte har läget under extremt bra koll inför din flytt. Deras flyttstädare kan nämligen komma hem till dig och stöka av hela städningen av din bostad med ett fläckfritt slutresultat.

Det gör att du kan ägna din tid och din energi åt andra, för dig viktigare saker som ska göras i samband med flytten. Dessutom ökar dina möjligheter att hyresvärden godkänner din städning vid städbesiktningen.

Städa kök

30 apr 2021

Flyttstädning av köket en smal sak

Ska du flytta ut ur en bostad och in i en annan? Då bör du utföra en ordentlig flyttstädning. Genom att städa bostaden ordentligt innan du flyttar säkerställer du att den nya bostadsinnehavaren får en bra start på sitt boende. Dessutom kan du behöva bekosta flyttstädare i efterhand om du ger dig av utan att ta tag i detta.

 

I denna artikel berättar vi bland annat:

 • Orsaken till att du bör börja med kylskåpet.
 • Hur du flyttstädar ditt kök.
 • Varför du bör vänta med golven till sist.

Börja din flyttstädning i köket med kylskåpet

Det har ingen betydelse om du bara flyttar ett par kvarter bort eller betydligt längre än så – du kommer oavsett att ta med dig innehållet i ditt kylskåp. Dessutom har du kanske inte så mycket tid att lägga på veckohandling mitt i allt kaos som råder i flyttprocessen. Högst sannolikt lägger du också mindre tid på att tillaga hemlagad mat under denna tid. Därför är det bra idé att börja tömma och rengöra kylen vid en flyttstädning av köket.

 

Kött, mjölkprodukter och rester är några exempel på livsmedel där det är viktigt att inte bryta kylkedjan. Börja därför med att kyla ner dessa så fort som du har flyttat in i din nya bostad. Detta är också en anledning till varför det är bra att börja med just kylskåpet – i den nya lyan har du sannolikt börjat med att rengöra just kylen. Genom att göra detta säkerställer du att den är redo att förvara livsmedel på ett säkert sätt. Dessutom tar det inte mer än kanske 20 minuter (om ens det) att göra detta.

 

Börja med att avlägsna hyllplanen i kylskåpet och rengör kylen invändigt med tvål och vatten. Det kan vara svårt att bli av med vissa lukter som dröjer sig kvar i kylen. Därför kan du blanda en lösning med vatten och vinäger och skrubba rent med denna inuti ditt kylskåp.

Fortsätt din flyttstädning med att städa själva köket

När du har gjort rent ditt kylskåp kan du gå vidare till köket. Precis som i övriga rum som du städer i samband med din flyttstädning bör du här avsluta med golven. Börja istället ovanifrån med belysning, tak och hyllor. Arbeta dig sedan nedåt tills du når golvet så undviker du att smutsen gömmer sig kvar högre upp i bostaden. När detta är gjort fortsätter du med att rengöra kökets arbetsytor.

 

Skrubba spishällen och ugnen ordentligt för att avlägsna envisa fläckar. Arbeta dig sedan vidare till övriga vitvaror såsom mikrovågsugn, diskmaskin etc. Efteråt kan du även passa på att rengöra bänkskivor och diskhon. Glöm inte att också gå igenom skåp och lådor för att säkerställa att dessa är rena och trevliga.

 

Vad du än gör bör du som sagt vänta med golven till sist. Detta då all smuts och damm som frigörs i samband med din flyttstädning oundvikligen kommer att hamna där till slut. Med tanke på det vill du ju inte behöva städa dina golv flertalet gånger – det finns ingen anledning att göra ett redan tidskrävande jobb med mödosamt. Därför bör alltid golvet rengöras sist!

 

 

Tips för Flyttstädning

8 apr 2021

4 tips inför din flyttstädning i Stockholm

Ska du flytta till en annan bostad, kanske rentav i en annan stad eller i ett annat land? Det är väldigt spännande med en flytt och det kan därför vara lätt att glömma vissa viktiga aspekter av flytten. En av dessa är att städa rent den gamla bostaden när du flyttar ut. Du kan välja att antingen göra detta själv eller att köpa flyttstädning i Stockholm som en tjänst.

 

Om du väljer att göra jobbet själv bör du börja i rätt ände. Här berättar vi därför hur du steg för steg bör gå tillväga för att lyckas med flyttstädningen. Genom att följa stegen nedan kommer du igång på rätt sätt och kan sedan gå vidare med att städa vitvaror m.m.

1. Börja din flyttstädning i Stockholm med att flytta ut

Har du redan börjat flytta en del av ditt bohag till din nya bostad? Toppen, det blir enklare att städa den gamla bostaden ju mindre saker som står kvar i den.

 

Om du har tänkt lasta på bohaget i flyttbilen på själva flyttdagen behöver du dock tänka till lite. Försök att använda ett rum som förvaringsutrymme för flyttlådor så kan du städa de övriga rummen först. Det kanske innebär att du behöver städa ett rum i taget. Men det är ändå bättre än att behöva flyttstäda hela bostaden på en enda dag.

Bonustips: Överväg att boka flyttstädning i Stockholm

 

Tror du det blir svårt att hinna med städningen? Överväg då att boka flyttstädning i Stockholm av en städfirma som erbjuder denna tjänst.

2. Börja med taket

Det kan kanske låta lite märkligt, men när du börjar städa ett rum bör du börja med taket. Avlägsna eventuell damm och spindelväv med hjälp av en lång borste. Om du inte har en sådan kan du knyta en gammal t-shirt eller trasa runt en mopp och använda den istället.

3. Rengör väggarna

En annan viktig aspekt som ofta glöms bort i samband med flyttstädning i Stockholm är väggarna. På samma sätt som du rengjorde taket bör du även rengöra väggarna i din bostad. Börja uppifrån och jobba dig neråt medan du torkar väggen från sida till sida.

 

Om det inte förstör färgen eller tapeten kan du använda en fuktad trasa för att försiktigt gnugga bort smuts och fläckar från väggen. Det kanske inte finns några uppenbart synliga fläckar men genom att rengöra väggarna kan du ändå få dem att se lite renare ut.

4. Dammsug och moppa golvet

Det är först här som de flesta bostadsägare och hyresgäster påbörjar städningen när de flyttar ut. Men om du hade anlitat flyttstädare som dagligen jobbar med flyttstädning i Stockholm hade de såklart börjat med punkt nummer två.

 

När du har rengjort tak och väggar är det dags att fokusera på golvet. Dammsug och moppa ditt golv för att rengöra det ordentligt. Innan du börjar moppa bör du dock öppna fönstren i rummet på glänt. På så vis torkar golvet fortare. Stäng dock övriga fönster i bostaden för att förhindra att korsdrag uppstår och blåser damm och smuts in i de redan städade rummen.


Facebook

foretagsbloggar.nu

BOKA DIREKT ONLINE

Boka din Flyttstädning till ett fast pris direkt här på Hemsidan. Du får bekräftelse inom 2 minuter efter din bokning. Välkommen

Boka Flyttstädning